En Svensk Klassiker

Vad är En Svensk Klassiker

Vår mission är att göra Sverige och svenskarna friskare och grundtanken är att motivera till motion och träning året om.

Grundidén En Svensk Klassiker är att det ska vara en idrottsutmaning utöver det vanliga där du inom en 12 månaders period skall skida Engelbrektsloppet eller Vasaloppet, cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimningen och springa Lidingöloppet.

Genom projekt som Skolklassikern, ICA-klassikern, Special Olympics-klassikern och Arbetsplatsklassikern uppmanar vi till rörelse i hela Sverige oavsett ålder.

 

Loppen som ingår i En Svensk Klassiker

EngelbrektsloppetSkidåkaren i centrum

Sveriges näst största långlopp på skidor. Loppet är också ett seedningslopp till Vasaloppet och körs i Norberg andra helgen i februari.

Vasaloppet I fäders spår för framtids segrar

Världens äldsta, längsta och största långlopp på skidor och är sedan år 1971 en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppet genomförs i Dalarna med start i Berga by i Sälen och målgång i Mora.

Vätternrundanutmanande lopp för alla cyklister

Vätternrundan är världens största motionsinriktade cykellopp. Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år och banan runt vackra sjön Vättern med sina mäktiga vyer kräver sina förberedelser.

Vansbrosimningenen av världens största simtävlingar

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-evenemang med närmare 16 000 deltagare. Tävlingarna går av stapeln i Vansbro i vackra Dalarna.

Lidingöloppetnaturskön löpning för alla

TCS Lidingöloppshelgen äger rum under tre dagar sista helgen i september varje år. På gröna Lidingö strax utanför Stockholm bjuds upp till en härlig folkfest med flera olika lopp och distanser.

Vår mission

En Svensk Klassikers mission är att göra Sverige och svenskarna friskare. Något som genomsyrar allt vi gör. Grundtanken är att motivera till motion och träning året om och vi uppmanar till rörelse i hela Sverige oavsett ålder.

Gemenskap, inspirerande och motiverande

– så beskriver de flesta deltagare sitt klassikerår.

Gemenskapen är stor bland alla som deltar men kommer även från dina vänner, kollegor och familjen som är med och stöttar inför, under och efter loppen. Inspirationen från de tusentals andra som genomför klassikern och loppen motiverar dig att ta din egen träning ett steg längre. För många är utmaningen att lära sig att utöva nya grenar, så som att crawla eller kanske cykla i klunga, en kittlande och spännande tanke som gör upplevelsen ännu större.

Varierande träning

Träningen inför din klassiker är varierande och pågår under hela året vilket är ett oslagbart koncept. Du skidar i snö och kyla, cyklar in vårens grönska till de första värmande solstrålarna, simmar under sommarens bästa tid och springer till de ljumma höstvindarnas sus i september. Det är den allsidig och varierande träning som är det bästa receptet för att lyckas så bra som möjligt på loppen men också som kroppen mår så bra av.

En verklig folkrörelse sedan 1971

En Svensk Klassikers evenemang är en verklig folkrörelse och lockar årligen omkring 180 000 deltagare. Vi skiljer oss en hel del mot övriga lopp då vi har vår bas i föreningslivet och allt överskott går tillbaka till de lokala föreningarna. Under 2018 gick hela 40 miljoner tillbaka till föreningslivet. Det gör att fler får chans att upptäcka bland det bästa vi har; idrott. Hos föreningarna används pengarna till material, cuper, utbildning, halltider m.m. under hela året och ger barn och unga en fantastisk start i livet med goda rörelsevanor. Det är vi oerhört stolta över. Låt det här bli året då du bli en del av vår gemenskap och blir En Svensk Klassiker!

Utvalda artiklar

Inspiration

Lorem ipsum dolor sit amet vitae tortor

Artiklar