Nyttiga mellanmål vid träning

Ska du träna? Se till att äta något både före och efter passet! ICA-dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois ger tips på bra mellanmål som håller sig fräscha i träningsväskan hela dagen.

För att få ett så bra träningspass som möjligt, med bästa möjliga återhämtning, behöver du äta i samband med träningen. Helst ska du äta både en timme före passet och – särskilt om du tränar hårt och ofta – direkt efter passet. Här är tips på mellanmål som innehåller det kroppen behöver som mest vid fysisk ansträngning: protein, kolhydrater och vätska.

 1. Smoothie på frukt och bär
  Gör en smoothie på morgonen och häll den i en termos. Supergott, supernyttigt och superenkelt! Testa gärna vår goda hallon- och avokadosmoothie med lime och ingefära.
 2. Banan och ett glas mjölk
  Tränar du på arbetstid? Då måste det gå extra snabbt och enkelt! Ät en banan och drick ett glas lättmjölk före/efter träning.
 3. Rostade nötter och bär
  Nötter är en utmärkt källa till protein. Bär innehåller vitaminer, mineraler och kolhydrater. Genom att rosta blir det extra gott – här hittar du recept på rostade nötter & bär och träningsmix med kanelknäcke. Komplettera med vatten.
 4. Kokt ägg och frukt
  Ägget bidrar med protein, frukten bidrar med kolhydrater (och självklart massor av vitaminer och mineraler också). Ett glas vatten till det och träningsmåltiden är hemma! Koka det perfekta ägget.
 5. Pannkaka i folie
  Hej och hå, ät en pankis eller två! Fyll pannkakorna med exempelvis skivad banan och cottage cheese, och linda in i aluminiumfolie. Här hittar du recept på pannkakssmet. Och glöm inte vattnet!